Currywurstens hemmelighed

1396452592 Denmark 1396452598 United KingdomGreat Britain

Currywurstens hemmelighed


Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en roman, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr. 

Pølsesnak på 5 minutter

Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. (www.currywurst-berlin.com).

Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset kørriwurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Klubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk.