Historien om Serranoskinken

1396452592 Denmark 1396452598 United KingdomGreat Britain

 Historien om Serranoskinken

Serranoskinke (på spansk el jamon serrano) er en type spansk svineskinke af lokale lyse landsvin eller blandinger hvor lignende grise indgår. Serranoskinken laves over hele Spanien. Serrano betyder fra fjeldene og antyder at traditionelle spansk svineskinke opstod der.  Nogle kalder den for den for spansk fjeldskinke. Smagen er mere fremtrædende og saltindholdet lavere end hos f.eks. en norsk svineskinke. Kødet er desuden ofte mere mørt. Grisene fodres med korn, majs og urter. Skinken modnes på ca. et år. Som med mange andre produkter, findes det her også mange lokale varianter.

Grise som skal bruges til produktion af højkvalitets Serranoskinke skal i følge spanske myndigheder være mere end 8 måneder gammel når de slagtes, og slagtevægten skal være mindst 115 kg. Grise som skal bruges til standard Serranoskinke er gerne ca. 7 måneder gamle når de slagtes, og slagtevægten ligger på cirka 85–100 kg. Skinken kan holde sig i ca. 1 år, hvis der ikke er blevet skåret af den og den er opbevaret i et tørt rum uden sollys (ikke for varmt - ca. 18 grader). 

Gode råd og tips til at håndtere en Serrano skinke.

Hvad kunne jeg få brug for, hvis jeg skal lave et korrekt snit?

Det anbefales at du bruger den kniv der følger med når du køber en hel skinke (den er lang og fleksibel) samt en kort og stiv.

Hvordan skal jeg opbevare og skære af skinken?

Hvis du ved at du skal spise al skinken indenfor kort tid, skal den placeres med hoven opad. Hvis du ved at den skal spises over længere tid, er det bedst at placere skinken med hoven nedad.

Sådan begynder du at skære.

Med den lille kniv, skærer du de ydre dele af huden og det gule lag fedt. Når du skal påbegynde skæringen af køllen, bruger du den lille kniv til at fjerne skind og det gule fedt med. Når du rammer skulderbladet, laver du en dyb udskæring med den lille kniv, for at adskille kødet fra benet, hvilket letter udskæringen. Skinken skal opbevares tørt og mørkt og rigtig gerne omkring 18 grader C. For at få den mere karakteristiske smag frem i skinken anbefales det at spise skinken ved stuetemperatur 19-22 ° C.

Er det normalt at der er så meget fedt?

Ja, tilstedeværelsen af fedt er garanti for kvalitets smag.

Opbevaring:

For at bevare friskheden af skinken, skal du gemme det fedt der tidligere er skåret af og lave et "låg/dække" og herefter placere du en bomuldsklud over dette. Der kan forekomme mug ved forkert opbevaring. Brug en bomuldsklud vædet i olivenolie og fjern muggen, vær opmærksom på at temperaturen